Com funciona el material gradat?

1. Fitxa informativa del material

Primerament, abans d’iniciar l’aplicació de les propostes, us proporcionem una fitxa informativa. En ella us expliquem quin és el funcionament del material gradat i com dur-ho a terme a l’aula. Consta dels següents apartats:

Relació amb el currículum

Hi ha les competències, sabers i criteris d’avaluació de la proposta, basades en el currículum d’Educació Primària. En alguna d’elles pot ser se’n treballin més, nosaltres us posem el que creiem més important.

Proposta de treball

Són les instruccions per aplicar aquell material concret a l’aula. Totes les propostes estan obertes a buscar noves normes de joc o consignes diferents. Això ja depén de la creativitat de cadascú!

Gradació

Pot haver-hi des d’un nivell de gradació, fins a 5 (representats per una barra gradada). En aquest apartat hi trobareu els nivells que té la proposta i el que es treballa en cadascun.

Recomanacions

Són aquelles indicacions estètiques o d’impressió que us recomanem a l’hora de preparar el material per al vostre alumnat.

2. Targetes d’activitat

Són les targetes amb què treballa l’alumnat. En la majoria dels casos tindran una estructura similar a la que us mostrem a continuació. En altres casos, depenent com s’hagi dissenyat o pensat l’activitat, l’estructura pot variar.

Per entendre el funcionament del material gradat que us presentem, es important tenir clars aquests 4 aspectes:

01
Títol i número

Enunciat breu que explica en què consisteix la proposta. L’alumne, llegint-ho, pot començar a treballar autònomament en aquell material. A més a més, cada targeta està numerada per tal que l’infant pugui anar fent un registre de les activitats que va realitzant i no repetir-les.

L’Aran es disposa a fer la targeta número 1 del material «Cert o Fals». Llegint l’enunciat i fent una primera ullada, ja pot deduir que la proposta consisteix en encertar si l’operació està ben resolta o no. Abans de començar, anota a la seva llibreta el títol de la proposta : «Cert o Fals» i el número de targeta que realitzarà, la 1.

02
Gradació

El nivell de dificultat està ubicat en una barra de color blau gradada. Com més fosc és el color on es troba l’indicador, més difícil és la tasca. El contingut està seqüenciat per respectar el procés d’aprenentatge i saber en quin punt es troben i què queda per aprendre.

L’Aran, abans de realitzar l’activitat, observa en quin punt es troba de la barra de gradació. En el cas de la targeta número 1, la que ha escollit, l’indicador està situat a l’inici de la barra, per tant és una activitat de nivell fàcil. Si li és massa senzill realitzar aquesta targeta, sabrà que pot avançar més i provar de realitzar el següent nivell.

03
Activitat

És l’exercici o tasca a desenvolupar. Com a consell, considerem important que l’alumnat plasmi en algun suport, el raonament i/o procés de resolució que ha dut a terme per realitzar aquella targeta, per tal de poder-ne ser conscient i aprendre noves estratègies.

L’Aran, abans de realitzar l’activitat, observa en quin punt es troba de la barra de gradació. En el cas de la targeta número 1, la que ha escollit, l’indicador està situat a l’inici de la barra, per tant és una activitat de nivell fàcil. Si li és massa senzill realitzar aquesta targeta, sabrà que pot avançar més i provar de realitzar el següent nivell.

04
Autocorrecció

Cada targeta conté una solapa amb la solució de l’exercici. Aquesta solapa es doblega cap enrere abans de plastificar. Un cop acabada l’activitat, es comprova al dors si el resultat és correcte i es pot modificar, si s’escau.
Això ens ajuda a fomentar l’autonomia dels infants.

L’Aran, comprova la solució a la solapa, que es troba doblegada al darrere de la targeta. En aquesta, s’indica amb un «tic » verd que aquesta operació és certa. L’Aran per tant, ha encertat la resposta. Amb un bolígraf, al costat de l’operació que ha resolt a la llibreta, es fa una marca conforme és correcta. Ara, ja es pot disposar a agafar una altra targeta i repetir el mateix procés.

Desplaça cap amunt